Познайомтеся із…

Супердівчиною

Супермен: найбільш могутня істота на планеті. Той, хто має силу літати серед хмарочосів та перевищувати швидкість кулі. Але що б трапилося якби його виростили не скромні та порядні люди, які й навчили його манерам? Що було б, якби він прибув на Землю у підлітковому віці – з усією характерною їм поведінкою і з усією відвертою непокорою, яка приходить із владою?

Він був би Супердівчиною.
Підліток Кара Зор-Ель була відправлена ракетою на Землю з помираючої планети Криптон. Зіткнувшись обличчям до обличчя з цілим світом, абсолютно не схожим на той, де вона виросла, вона стала звичайною новенькою у школі – з правим хуком, який може розколоти планети. Самотня дівчина з приголомшливою силою, вона намагається знайти свою справжню особистість на планеті, куди вимушено потрапила.

Як найбільш могутній підліток на нашій планеті, Дівчина із Сталі має можливості, ідентичні до Супермена – від надлюдської сили, швидкості, невразливості аж до можливості літати та покращених зору, слуху тощо. Досі навчаючись контролювати свої неймовірні сили та з відсутністю стриманості свого дядька, вона може бути небезпечнішою, ніж сама Людина із Сталі. Від’єднана від світу, який ця дівчина досі намагається осягнути, вона знайде нескінченну злочинність з першої хвилини свого перебування на планеті Земля.

Але через які перетворення та версії своєї історії пройшла ця тендітна дівчина перед тим, як вперше з’явитися у “ACTION COMICS #252” (1959), а потім вже в New 52 “Supergirl #1” (2011) і отримати своє сучасне ім’я?
Хоча Кара Зор-ель стала першою Супердівчиною, яка отримала однойменну серію коміксів (Supergirl), компанія DC Comics експериментувала з багатьма іншими жіночими версіями Супермена до її дебюту.



Перша історія, яка зображувала жіночого двійника Супермена була “Лоїс Лейн – Супержінка”( "Lois Lane – Superwoman"), яку було опубліковано в “Action Comics #60” (травень 1943). За сюжетом, госпіталізована Лоїс марить про те, що вона отримала надлюдські сили Супермена шляхом перелиття крові. Вона починає супергеройську кар’єру під ім’ям Супержінка, доповнюючи свій образ своєрідною версією костюма Супермена.
 Взагалі, у перших випусках Action Comics над бідною Лоїс доволі таки сильно познущалися, адже усі дивні та іноді навіть безглузді ідеї виливались у цього персонажа. Лоїс проходила через численні перетворення і була своєрідною іграшкою авторів. Жінка: ставала невидимою, перетворювалась на відьму, кентавра, бджолу, ставала найтовстішою жінкою Метрополіса, коханкою Бетмена, божевільною, русалкою, дикою жінкою, дитиною, старою, мала кошачу голову та змінювала колір шкіри. Дійсно, складається враження, що автори просто хотіли кудись помістити своє божевілля.

Схожа історія була зображена у Action Comics #144 (березень 1951), у якій Лоїс випадково отримує силу через винахід Лекса Лютора. В цьому коміксі Лоїс вже більше походить на Супердівчину: біла коротка перука і більш знайомий сучасним читачам костюм.

Далі йде Королева Люсі (Супердівчина), яка вперше з’явилася в Superboy #5 (листопад-грудень 1949) в історії під назвою «Суперхлопчик зустрічає Супердівчину». Королева переїжджає до Смолвіля, де зустрічає Суперхлопчика і закохує його у себе. Той, в свою чергу, влаштовує шоу з її участю, де він використовує свої сили так, аби усім здавалося, що Люсі має суперсили. Так вона отримала ім*я «Супердівчина». Згодом вона повертається на трон у своїй Батьківщині.
Клер Кент – четверта версія Супердівчини (перша поява Superboy #78). За сюжетом Суперхлопчик рятує інопланетянку Шар-Ла, яка потерпіла від аварії. Після вислуховування іронічних жартів щодо водіння жінок, вона перетворює його у дівчину. Звичайно, приголомшений хлопець відчуває на собі певні складнощі від такого незвичного образу і чимдуж поспішає інопланетянки. Згодом виявляється, що Шар-Ла створила лише ілюзію, яку міг бачити тільки сам хлопчик. Складно уявити, наскільки дивною була його поведінка збоку.

У Superman #123 (серпень 1958), Джиммі Олсен використовує магічний тотем і бажає існування Супердівчини. На жаль, Супердівчина отримує смертельні ушкодження після того як рятувала Супермена від метеорита. За її проханням, Джиммі відмінює своє бажання.

В ранніх версіях друку цього коміксу дівчина має руде волосся та зелено-помаранчевий костюм. На таке радикальне рішення у стилі героїні на даний момент є два пояснення. Перша версія – звичайна помилка під час друку або ж помилка колориста у процесі створення випуску. Друга ж версія – автори просто хотіли аби персонажа з коміксу не плутали з «кіношною» версією Супердівчини, яка на той час не вийшла. Більшість людей більш схильні до другої версії, але обидві не мають ні офіційного підтвердження, ні спростування.  
Нарешті, фінальна версія з Карою Зор-Ель з’явилася у Action Comics #252 (травень 1959). Творцями цього важливого дебюту стали Отто Біндер (сценарій) та Аль Пластіно (ілюстрація). Дівчина народилася і виросла у місті Арго, частині Криптону, яка постраждала разом з іншою планетою, і була відправлена батьками на виховання до Супермена. На Землі їй довелося приміряти на себе образ сироти і поселитися у дитячому будинку у Мідвейлі. Хоча вона пообіцала Кларку ніяким способом не розкривати свою секретну сутність, це не завадило їй безупинно дізнаватися про свої нові здібності та набиратися сил. Саме ця версія Супердівчини отримала найбільш позитивний відгук, а тому її вирішили розвивати далі. До речі, обкладинка цього коміксу стала доволі знаменитою і її ще декілька років перемальовували, як згадку про цей вагомий крок в всесвіті DC.

Після свого успішного дебюту, Кара вступила у Лігу Супергероїв і стала повноцінним членом сім*ї Супер, але все ж таки залишалась за кулісами. Супермен використовував Кару як секретну зброю протягом 3 років, аж поки світ знову не побачив її у Action Comics #285 (Лютий 1962).
За цей час Супердівчина встигла скласти доволі широке портфоліо, адже працювала вона від студентського радника до телевізійного оператора. До кінця 60-х років вона ділила славу з Суперменом у Action Comics, доки не отримала головну роль у Adventure Comics, а згодом стала частиною Superman Family. І тільки у 1982 Супердівчина почала доросле і самостійне життя: з більш дорослим, модернізованим виглядом та власною серією коміксів. І до сьогодні пройшовши цей довгий шлях вона залишається одним з улюблених жіночих персонажів серед читачів.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога